Placeholder image


Laure Peelman

laure@kineportusganda.be

Revalideren betekent voor mij het opbouwen van een vertrouwensrelatie en een samenwerking met de patiënt waarbij manuele therapie en (sport-) specifieke oefeningen centraal staan. Tijdens mijn consultaties houd ik rekening met de context, adviseer en overleg ik zodat de patiënt zich ondersteund voelt en zelf aan de slag kan in functie van een optimaal herstel. Ik motiveer je om de extra stap te zetten richting jouw (sportieve) doel. Ik ben zelf een actieve sporter: je kan me terugvinden op een volleybalterrein en op de koers- en spinningfiets. Na mijn studie kinesitherapie deed ik vijf jaar ervaring op in een Gentse privépraktijk. Hierna startte ik samen met Jolien een eigen kinesistenpraktijk aan Portus Ganda.

Specialisaties
  • Manuele therapie
  • Dry needling
  • Nek- en rugklachten
  • Loopanalyse
  • Hypermobiliteit
  • Sportkinesitherapie
  • Postoperatieve revalidatie
  • Kaak- en hoofdpijn, duizeligheid (BPPV)



Jolien Vanwijnsberghe

jolien@kineportusganda.be

Hoe ontstaat een blessure, en hoe komen we samen tot een oplossing? Die vragen liggen aan de basis van mijn methode. Na een uitgebreid vraaggesprek en een grondig onderzoek stellen we samen een behandelplan op. Ik geloof in een actieve revalidatie, waarbij de patiënt via oefentherapie ook zelf aan de slag gaat. Die visie deel ik met mijn collega Laure, met wie ik in 2023 Kine Portus Ganda oprichtte. Na zeven jaar ervaring blijf ik me jaarlijks bijscholen in verschillende takken van de kinesitherapie, met in het bijzonder manuele therapie, dry needling en sportkinesitherapie. Zwangere vrouwen en moeders begeleid ik graag met de zwangerschap en het hervatten van hun normale (sport)activiteiten na de bevalling.

Specialisaties
  • Manuele therapie
  • Dry needling
  • Pre- en postnatale kinesitherapie
  • Hypermobiliteit
  • Blood flow restriction training
  • Sportkinesitherapie
  • Postoperatieve revalidatie
  • Loopanalyse
  • Kaak- en hoofdpijn, duizeligheid (BPPV)
Placeholder image





Wat doen we?


Manuele therapie

De manueel therapeut is gespecialiseerd in het bewegingsstelsel, met name de wervelkolom. De therapie kan bestaan uit hands-ontechnieken als mobilisaties en manipulaties van gewrichten en technieken om spieren te laten ontspannen. Om de effecten van de therapie te onderhouden, krijgt de patiënt informatie en oefeningen mee voor thuis.

Dry needling

Bij deze behandelmethode prikt de therapeut met een dunne naald een punt aan in de spier waar de patiënt klachten heeft. De spier zal kortstondig aanspannen, waarna ze ontspant. Patiënten voelen zich vaak onmiddellijk vrijer in hun bewegingen. Na de therapie voelen patiënten nog weleens vermoeidheid in de spier, alsof ze net hebben gesport. Dat gevoel trekt doorgaans snel weer weg. Meer info vindt u op de site van dryneedling-gent.

Sportkinesitherapie

Deze discipline gaat van screening en preventie van sportletsels tot onderzoek en behandeling van specifieke blessures. Binnen het eerste consult werkt de therapeut met een vraaggesprek en een klinisch onderzoek, waarbij ook op risicofactoren wordt gescreend. De therapeut begeleidt de sporter met specifieke oefentherapie. Indien nodig wordt het bestaande trainingsschema aangepast.

Postoperatieve revalidatie

Deze therapie is gericht op revalidatie na het plaatsen van een prothese, traumatologie na een ongeval of na een andere chirurgische ingreep. Ze is ook bestemd voor herstel na geopereerde sportletsels als kruisbanden, meniscus, ligamentaire letsels, enz. Via mobilisaties, gerichte oefeningen en thuisschema’s werkt de therapeut met de patiënt toe naar een herstel van de dagelijkse functies en sportspecifieke bewegingen.

Pre- en postnatale kinesitherapie

Bij Kine Portus Ganda begeleiden we (aanstaande) moeders voor en na de bevalling. Prenataal kan de therapeut werken op klachten zoals zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn, maar evengoed op preventie. Via ademhalingstechnieken, houdingen om weeën op te vangen en meer kan de therapeut aanstaande mama’s desgevraagd helpen met de voorbereiding op de bevalling. Postnataal is het belangrijk om de spieren van de bekkenbodem, buik en rug weer op te trainen om klachten op latere leeftijd te vermijden. Zulke oefeningen kunnen vanaf week 6 na de bevalling worden opgestart.

Loopanalyse

Binnen dit onderzoek analyseert de therapeut via video-opnames het looppatroon van de patiënt. Daarbij vragen we aangepaste kledij te dragen: een aansluitende loopbroek of short, een aansluitend T-shirt in een andere kleur dan de broek, en de loopschoenen waarmee u gewoon bent om te lopen. Onmiddellijk na de opnames bekijkt de therapeut samen met de patiënt de video’s en scannen we op patronen die de prestatie kunnen beïnvloeden of de kans op blessures kunnen vergroten.

Blood flow restriction training

Bij deze therapievorm wordt een soort cuff aangebracht rond een lidmaat van de patiënt. De cuff zal zich automatisch opspannen rond het lidmaat zodat er minder bloed kan doorstromen. Dit stelt ons in staat om via relatief lichte krachtoefeningen, toch veel effect te hebben op vlak van spieraanmaak, krachtwinst, pijndemping of uithoudingsvermogen in de spiergroepen die worden getraind. Deze vorm van therapie wordt vaak gebruikt in postoperatieve situaties om verlies van spiermassa te voorkomen of bij patiënten die door pijn of andere beperkingen (nog) niet in staat zijn om te trainen met zwaardere gewichten.

Hypermobiliteit

Hypermobiliteit kan asymptomatisch voorkomen, maar kan ook leiden tot chronische pijnlijkklachten en terugkerende luxaties. Soms is er een genetische fout in het gen dat instaat voor de aanmaak van het bindweefsel en zien we ook tekenen van minder kwalitatief bindweefsel zoals een erg uitrekbare huid. Binnen de therapie zullen we uitleg geven over uw klachten en proberen we via o.a. oefeningen, houdingsaanpassingen en manuele therapie de klachten samen aan te pakken.




TRX Barbell
Manuele therapie Prenatale kinesitherapie
Speedladder Bal
Dry needling
Loopanalyse